2013. november 17., vasárnap

Paradicsomos húsgombócos tészta



Ugyan spagettivel lenne az igazi, de a mostani változat fetuccini tésztából készült, mert éppen az volt otthon. De nem is a tészta a lényeg, hanem a finom fűszeres paradicsomszósz és az apró húsgombócok találkozása. Ezt az ételt kivételesen anyukám készítette és nem én, mint látjátok, mostanában kicsit le vagyok maradva az újdonságok készítésével, sok minden összejött manapság, de remélem újra erőre kapok. Jöjjön tehát ez az egyszerű recept, amit anyukám Nigella műsorában látott, talán a Tv Paprikán réges-régen.


Hozzávalók:

Egy doboz durumtészta (spagetti, fetuccini, vagy linguini)

A húsgombócokhoz (ezt készítjük el először):

400 g darálthusi (sertés és marha vegyesen)
2 evőkanál parmezán (vagy más jellegzetesebb ízű sajt)
1 tojás
3 evőkanál búzadara
origano, petrezselyem, bazsalikom, só, bors ízlés szerint
2 gerezd apróra vágott fokhagyma

Az enyhén felvert tojást, a búzadarát és a fűszereket egy nagy tálban a husira szórjuk. Összekeverjük az egész masszát és kicsi gombócokat formázunk belőle. Zsírpapírra, vagy fóliára sorakoztatjuk őket és békénhagyjuk őket egy kicsit.

Majd a paradicsomszósz következik, ami jelentem NAGYON finom:

2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 fej kockákra vágott vöröshagyma
2 gerezd felaprított fokhagyma
7 dl (két konzerv) hámozott paradicsom (esetleg házilag eltett paradicsom)
kb. 1 dl tej
egy teáskanál pirospaprika
origano, bazsalikom, só, bors ízlés szerint (ne sajnáljuk a zöldfűszert)
egy teáskanál barna cukor

Az olaj és a vaj keverékén enyhén megdinszteljük a hagymát és fokhagymát, de ne pirítsuk. Megszórjük a pirospaprikával és a többi fűszerekkel, majd felöntjük a paradicsommal. A paradicsomkonzerveket még kb. 1 dl vízzel kiöblítjük, hogy semennyi fincsi paradicsom ne vesszen kárba és kicsit hígabb legyen. Megszórjuk a barna nádcukorral és kb. 10 percig főzzük a finom szószt. Beleöntjük a tejet, ami lágyít a paradicsom ízén és belehelyezzük a kis húsgombócainkat, amí ebben a szószban fog megfőni. Ez még kb. 20-25 perc. Ezalatt a tésztánkat is kifőzzük al dentére és azzal tálaljuk a gombóckákat.

Mindenkinek ajánlom, aki hozzám hasonlóan szereti az olaszos ízeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése