2014. december 3., szerda

Habkönnyű túrós pite


Ez az egyszerű kis csoda nagymamám "receptje" szerint készült. Ez egyben azt jelenti, hogy semmit nem lett lemérve, mindent csak úgy érzéssel adott hozzá a mama, így elég nehéz dolgom volt, amikor a magam számára is megsüthetővé akartam tenni a receptet és fix mennyiségeket kérdeztem tőle. Mindenesetre érdemes próbálkozni, mert ezek a kis kockák a világ legfinomabb süteményei. Nagyon könnyű sütemény, simán lecsúszna belőle egy egész tepsi is. Ráadásul a mamát elnézve roppant egyszerű is elkészíteni.



Hozzávalók:

A tésztához:
1 tojás
250 g liszt (kb., mint mondtam nem mértük, öt-hat púpos kanál volt)
fél zacskó (3,5 g sütőpor)
csipet só
1-2 kanál (nyírfa)cukor
150 g vaj, vagy margarin

A töltelékhez:

1 dl tejföl
400 g túró
ízlés szerint mazsola
egy citrom reszelt héja
3-4 evőkanál (nyírfa)cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás

Először a tésztát gyúrjuk össze. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ez egy elég lágy tészta lesz, de ilyennek kell lennie. Fél órát pihentetjük, ezalatt egyszerűen kikeverjük a tölteléket, majd elfelezzük a tésztát. A felét belenyújtjuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe. Eloszlatjuk rajta a tölteléket és ráborítjuk a tészta másik felét. Villával megböködjük a sütink tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben halványbarnára sütjük. (Kb. fél óra alatt készült el.) Próbáljuk meg kivárni, amíg langyosra hűl.

2 megjegyzés:

  1. Ilyet szoktam én is sütni... jaj, mennyire finom!

    Meghitt, szép Karácsonyt kívánok Neked és családodnak!
    Gabriella

    VálaszTörlés